Där ingen har gått av Melanie McGrath. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 12

Hej på er allihop, Sara Johansson här. Hoppas att ni har det gôtt i sommarvärmen. För alla er som tycker att det är FÖR varmt har jag idag ett svalkande boktips.

Vissa författare låter ju sina böcker utspela sig på samma platser. Mari Jungstedt tar död på folk på Gotland, Camilla Läckberg avfolkar Fjällbacka och Ninni Schulman låter sina böcker utspela sig hos oss här i Värmland.  Det här är ställen vi känner igen och kanske till och med har besökt nån gång. Men den här boken som jag ska tipsa er om idag, den utspelar sig på ett ställe där få av oss nånsin har satt vår fot: nämligen Arktis.  Författaren  Melanie McGrath  är från England men har bott i Arktis och har skildrat den arktiska miljön i ett flertal facklitterära böcker . Nu gör hon skönlitterär debut med boken Där ingen har gått.

Här får vi möta den envisa och självständiga halvinuiten Edie. Hon är f.d. alkoholist,  vildmarksguide och isbjörnsjägare och har ett glädjeämne i sitt liv  och det är styvsonen Joe. Det är under en utav hennes vildmarksutflykter som boken tar sin början.

 Edie guidar två amerikaner genom det arktiska mörkret och har just lämnat dem utom synhåll när ett skott bränner av. Det visar sig att en utav männen har blivit skjuten, men ingen gärningsman verkar finnas i närheten. Tillbaka i civilisationen avskrivs mordet som en jaktolycka, till Edies stora förvåning.  Hon anar oråd, och det blir ännu värre när hennes  styvson  Joe förolyckas och det verkar  som de två dödsfallen hänger ihop på nåt sätt.

Det är en spännande och kylslagen historia fylld av istäckta tundror, skoterfärder och  intriger. Den ger även  en intressant inblick i inuiternas dagliga liv och de samhällsproblem som de brottas med.  En mycket läsvärd debut och jag ser fram emot fler böcker med Edie i huvudrollen.

Där ingen har gått av Melanie McGrath får 5 isbjörnar av 5 möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista