Minnet av en smutsig ängel av Henning Mankell. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 15

Hallå därute, Sara Johansson här. Är ni redo för ännu en av mina absoluta favoriter från förr? Då kör vi! Boken heter Minnet av en smutsig ängel och är skriven av Henning Mankell.

I slutet av 1800-talet, i början av 1900-talet befann sig en svensk kvinna i huvudstadens i dåvarande Portugisiska Östafrika, det som nu heter Mocambique. Enligt gamla skatteregister vet vi att denna kvinna, så långt bort från Sverige, då var ägare till stadens största skattebetalande rörelse; nämligen en bordell. Detta är historiska fakta och allt vi vet om den här kvinnan, inget om hur hon tog sig dit eller vart hon tog vägen sen.

Det här spännande och mystiska livsödet har inspirerat Henning Mankell till att skriva en riktigt bra historia. Vi får möta den unga tjejen Hanna från Norrland, som 1904 mönstrar på en båt som kokerska. Omständigheter ombord gör att hon kliver av i Portugisiska Östafrika.

 När hon av en slump blir ägare till stadens största bordell  tar en välskriven och ypperlig berättelse sin början.

Det är ju himla kittlande att tänka på att det kanske kanske var såhär det gick till på riktigt. Henning Mankell skriver romaner lika bra som han skriver deckare och jag tycker nästan att det här är den allra bästa bok han har skrivit.

Vill ni ha en berörande historia med viss historiskt förankring, då är det här boken för er.

Minnet av en smutsig ängel får 5 glädjeflickor av 5 möjliga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista