Mrs Angels tårtbageri av Gaile Parkin. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 16

Hej kära radiokompisar, Sara Johansson här igen – tillbaka för att leverera lite fler tips på härlig sommarläsning. Och idag har jag en bok åt er som är både trevlig och lite ledsam.

Den heter Mrs Angels tårtbageri och är skriven av Gaile Parkin. Finns det nån därute som är ett fan av Damernas detektivbyråböckerna så tycker jag att ni ska lyssna extra noga nu, för det här tror jag att ni skulle gilla:

Angel Tungaraza bor i ett lägenhetskomplex i  Kigali, huvustaden i  Rwanda och hon är lite av varje: hon är mormor och farmor, fostermor åt sina barnbarn,  hon är fru, affärskvinna OCH en HIMLA bra person att prata med när man har problem.

 Dessutom bakar hon de bästa och finaste tårtorna i hela Kigali. De tårtorna, och möjligheten att lätta sitt hjärta och få kloka råd,  drar alla sortens kunder till Mrs Angels bageri.

Vi får läsa om hur den kloka Mrs Angel löser alla sina kunders problem och vi får också möta den brokiga skara människor som bor i och runt Mrs Angels hyreshus och ta del av deras liv och leverne.

Samtidigt som det här är en mysig och varm berättelse så får man också lära sig en hel del om Rwandas historia. Rwanda ligger i Centralafrika och landets historia är, som många utav er kanske vet, varken varm eller mysig. Ni minns säkert folkmordet i Rwanda, ett ohyggligt blodbad där drygt en miljon människor miste livet under ett par månaders tid i mitten av 90-talet.

 Författaren, Gaile Parkin, är född och uppvuxen i Zimbabwe och har bl.a. arbetat just i Rwanda med flickor och kvinnor som överlevde folkmordet.

Blandningen av mysberättelse och historiska fakta blir riktiga bra och man både skrattar och blir lite ledsen när man inser vilka hemskheter de har varit med om i landet.   

Mrs Angels tårtbageri av Gaile Parkin får 5 gräddtårtor av fem möjliga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista