Sonjas sista vilja av Åsa Hellberg. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Sommarboktipset 2012

Saras sommarboktips del 17

Hej på er radiokompisar, Sara Johansson här. Nu ska vi prata böcker och idag har jag en riktig pärla åt er. Det är faktiskt svårt att hitta roliga böcker, så när jag finner en sån så är det klart att jag vill dela med mig av den till er. Idag har jag romantiskt komedi att berätta om.

Den heter Sonjas sista vilja och är skriven av Åsa Hellberg.

När Sonja Gustavsson oväntat dör visar det sig att hon har döljt en hel del av sitt liv från sina barndomsvänner och bästa väninnor Maggan, Rebecka och Susanne. Hon har varit miljardär och i det testamente hon lämnar efter sig väntar en rejäl överraskning för de tre kvinnorna. De får dela på allt MEN, bara om de uppfyller vissa villkor. Till att börja med måste alla tre göra förändringar i sina liv:

Den familjekära Maggan måste, förutom att gå ner 5 kilo, sluta vara en familjeslav som bara lever för sin vuxna dotter och sitt barnbarn.

Karriärkvinnan Rebecka måste, förutom att gå upp 5 kg, sluta prestera och säga upp sig från sitt krävande jobb som VD på ett stort företag.

Flygvärdinnan Susanne måste sluta med sitt mansslukande och sluta leva sitt liv på nätet.

Detta är dock bara början, och det visar sig att Sonja mer planerat i testamentet för sina väninnor, hon har lämnat fler instruktioner på vad de måste göra för att få ut hela hennes arv. De skickas ut till olika delar av Europa för att på olika sätt börja sina nya liv.

Det här är en riktig feel-goodhistoria om vad som händer när tre vanliga tjejer i femtioårsåldern rycks upp från sina liv och tvingas börja om under minst sagt annorlunda omständigheter.  Ord som härlig och mysig är väldigt passande när jag ska beskriva den här boken. Vill du läsa en bok i sommar som får dig att må lite extra gött, då är det här boken för dig.

Sonjas sista vilja får 5 mysiga kramar av 5 möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista