Jennifer Aniston

Ryktet går ***

Jennifer Aniston från TV-serien Vänner är tillbaka på bioduken i romantiska dramakomedin Ryktet går. Är det något man kan säga om romantiska komedier så är det väl att de oftast är tämligen förutsägbara. Men har vi faktiskt en film som överraskar och där man inte redan tidigt kan räkna ut hur det ska gå.

Jennifer Aniston spelar amerikanskan Sarah, som åker med sin pojkvän hem till familjen för att fira systerns bröllop. Sarah har tackat ja till pojkvännens frieri, men har inte kommit fram till om hon verkligen vill gifta sig. Och medan hon funderar på det börjar hon ana att hennes familj döljer en hemlighet - de är den familj som filmen Mandomsprovet bygger på!

Mandomsprovet ja, Oscarsbelönad film från 1967, Mike Nichols fick regissörspriset för filmen, med Dustin Hoffman som förvirrad ung man och Anne Bancroft som den förföriska Mrs Robinsson. I Ryktet går förutsätts alltså att Mandomsprovet bygger på en verklig historia och att vi i denna nya film möter dessa människor.

Sarah börjar undra vem hennes verkliga pappa egentligen är och ger sig ut på jakt. Jag ska inte berätta för mycket om handlingens svängar, men kan konstatera att den serie av sexuella förbindelser som vi får beskrivna lämnar en lite underlig eftersmak. Det är originaliteten i berättelsen som lyfter filmen och samtidigt det som sänker den - det känns helt enkelt för långsökt.

Men Ryktet går är stundtals riktigt rolig och dessutom kryddad med riktigt bra skådespelare. Shirley MacLaine är härlig att se som Sarahs egensinniga mormor, Kathy Bates dyker upp i en liten roll och Kevin Costner spelar mannen bakom Dustin Hoffmans karaktär i Mandomsprovet. Regisserar gör Rob Reiner, som bland annat tidigare gjort När Harry mötte sally.

Som sagt lite underlig, men underhållande och ovanligt originell för att vara en amerikansk romantisk komedi.

En svag trea.

TOMAS HEDMAN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".