Pingvinresan ****

Vad sägs om spänning, dramatik, strapatser, romantik, rivalitet och ond bråd död i ett andlöst vackert landskap. Och allt detta får man uppleva tillsammans med pingviner och en ensam berättarröst.

Det är ett franskt forskar- och tilmteam som dokumenterat kejsarpingvinernas mångmilavandring på Antarktis isar för att fortplanta sig. Varje år vandrar de till en trygg plats, hittar en make/maka och vaktar sitt ägg, stående stilla utan mat i flera veckor i enorm kyla.

Det är rörande, spännande, gripande, roligt och fantastiskt vackert. Filmarna har gjort ett imponerande arbete när de följt pingvinerna. Filmen är sedan musiksatt på bästa Hollywoodvis.

Berättarrösten görs i Sverige av Gösta Ekman och texten har översatts av Peter Dalle. Jag har sett den amerikanska versionen där Morgan Freeman är klockren som berättare.

Det kan kännas lite underligt och överdrivet ibland när pingvinerna tillskrivs mänskliga känslor och filmarna sedan står bredvid och tittar på när pingvinungar stryker med, men som helhet är detta en fascinerande, minnesvärd filmupplevelse som till min överraskning håller gott och väl för sina dryga 80 minuter.

4/5

TOMAS HEDMAN