Tusenbröder

Tusenbröder ****

TV-serien Tusenbröder fortsätter nu på vita duken. Trots en stundtals rörig intrig är det en välgjord och dramatisk film.

TVserierna Tusenbröder fortsätter nu på bio. Hjälten, eller om det är antihjälte han är, Hoffa, flyter iland i Estland efter att ha flytt från fängelse och mordanklagelser i slutet av TV-serien. Han försöker börja ett nytt liv där, men längtan efter familjen blir för stor och han bestämmer sig för att försöka ta sig tillbaka till Sverige. Familjen tror att han är död och hans fru har en ny man men hans bror hoppas fortfarande på att han är i livet och försöker få polisen att forska vidare i hans försvinnande och de mord han påstås ha begått.

Precis som i TV-serien spelar Ola Rapace huvudrollen som Hoffa. Han fick sitt stora genombrott i Lukas Moodyssons film ”Tillsammans”. På senare tid har vi sett Rapace som polisen Stefan Lindman i Wallanderfilmerna mot Krister Henriksson och Johanna Sällström.

I övriga roller ser vi bland andra Jakob Eklund, Danilo Bejarano, Katarina Ewerlöf och nåt så ovanligt som Allan Svensson som slemmig skurk.

Erik Leijonborg har tidigare regisserat båda säsongerna med Tusenbröder för SVT och har nu tagit sig an filmen. Jag såg inte TV-serien, men hade inga problem att hänga med i filmen, som går alldeles utmärkt att följa som en fristående berättelse.

Trovärdig är ett ord som dyker upp när Tusenbröder ska beskrivas, trots en ganska ryckigt ringlande intrig. Det är miljöerna, människoporträtten och dialogen som ofta känns äkta och gör filmen intressant, tillsammans med det sätt som vardagliga familjeproblem blandas med Hoffas liv på flykt. Det är inte fullkomligt logiskt hela tiden men jag tycker ändå om Tusenbröder och tänker leta upp den på DVD för att se TV-serien så här i efterhand. Ett betyg så gott som något.

Tusenbröder är trots några skönhetsfläckar välspelad, spännande och gripande.

4/5

TOMAS HEDMAN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".