Tom Cruise och Michelle Monaghan i Mission Impossible 3

Mission Impossible 3 ****

Tom Cruise är tillbaka som hemlige agenten Ethan Hunt i Mission Impossible 3, den tredje filmatiseringen av den mycket populära TV-serien. Här bjuds på action och full fart, men dessutom med en klurig handling.

Nu har Ethan hittat kärleken och lagt det aktiva agentlivet bakom sig. Han utbildar fortfarande agenter i hemlighet, men är inte ute på några uppdrag. Men så hör hans forna kolleger av sig igen. En av hans adepter har försvunnit, ute på ett övervakningsuppdrag, och Ethan behövs för att föra henne tillbaka. Snart är han inbegripen i en kamp mot en skrupelfri vapenhandlare, iskallt spelad av oscarsbelönade Philip Seymor Hoffman.

I den tredje filmen i serien verkar man ha satsat på pampig action och pang och skjuta, snarare än kluriga tekniska lösningar. Lite mer tankearbete där hade gjort filmen mer intressant. Men å andra sidan är actionsekvenserna ofta både originella och mycket välgjorda. Handlingen får väl godkänt - filmen är spännande, medryckande och bjuder på några överraskningar efterhand, precis som det ska va. Att de nu dessutom valt att låta Ethan Hunts privatliv kollidera med hans agentliv gör bara filmen mer gripande.

Tekniskt är den oerhört välgjord - snygg och effektivt filmad och väl musiksatt, även om det inte skadat om det klassiska temat för Mission Impossible fått större utrymme. Skådespelarna gör också ett mycket bra jobb.

Det här är mycket underhållande gasen-i-botten-action som mullrar så pass mycket att man inte bryr sig om eventuella logiska luckor. Väl värt ett biobesök.

4/5

TOMAS HEDMAN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista