da Vinci koden

Da Vinci koden ***

En av världens mest omtalade böcker de senaste åren har nu blivit film - Dan Browns a Vinci koden. En medryckande roman i högt tempo och med en välvävd intrig - den borde fungera perfekt som film. Eller?

Den handlar i alla fall om amerikanske kryptologen Robert Langdon som på föreläsningsresa i Paris plötsligt kallas till Louvren, där en gammal intendent blivit mördad. Den mördade mannen har själv lämnat underliga och groteska ledtrådar på mordplatsen, ledtrådar som ska hjälpa Langdon och den mördade mannens barnbarn Sophie Neveu att hjälpa till att bevara en av världshistoriens mest omskakande hemligheter.

Boken är spännande och mer eller mindre skriven som ett filmmanus så det borde varit ett ganska lätt jobb att föra över den till filmduken. Och regissör Ron Howard har till största delen följt boken tämligen slaviskt, men ändå funkar det inte. Visst, filmen är välgjord, snyggt och effektfullt filmad, det är en erkänd kompositör som gjort musiken, Hans Zimmer, det är idel kända duktiga skådisar i rollerna, som Tom Hanks, Audrey Tatou, Sir Ian Mackellan och Jean Reno, men ändå lyckas de inte nå fram. Alltför ofta blir hjältarnas gravallvarliga pussellösande mest en parodi på sig själv.

Den mest positiva tolkningen av detta är väl att boken helt enkelt är för pratig och detaljrik för att enkelt överföras till film. Den trista tolkningen är att Ron Howard inte riktigt klarat pressen i detta högt förväntade filmprojekt.

Filmen är ok, men jag hade väntat mig bättre. Kanske är det därför jag klagar. Ändå tycker jag den når upp till en knapp trea i betyg.

3/5

TOMAS HEDMAN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".