Magneto

X-men 3 - The last stand ***

Mutanterna i X-men är tillbaka på bio - för en tredje och som det verkar sista gång. Regin står Brett Ratner för, som bland annat gjort Röd drake. Bryan Singer, som gjort de två första filmerna, var upptagen med nya Supermanfilmen, vilket i och för sig bådar gott för Superman, men som inte var nåt lyft för X-men 3, tror jag.

Mutanterna och människorna lever nu i någorlunda fred, tills någon uppfinner ett botemedel mot mutantkrafterna så de kan leva som vanliga människor. Och där kommer filmens paralleller till nutidens främlingsfientlighet och till nazitysklands judeutrotning, vilket förstås är ett hett ämne att debattera. Är mutantskapet egentligen en sjukdom, kan de bli ”botade”, vill de bli ”botade”? Medicinen kallas ”den slutliga lösningen”.

Det här är en annan sorts film än de tidigare. Från actionäventyr med tydlig skurk och rätt rak handling hamnar vi här i ett mer mångfacetterat actiondrama, utan given skurk, med lite väl många sidofigurer för sitt eget bästa. Det är en mörkare film - flera av våra favoritmutanter avpolletteras i en rasande takt och tonen är mer olycksbådande. Logiken, för det finns ju trots allt en inneboende logik även i fantasyfilmer, får alltför ofta stå tillbaka för handligens svängar - detta är därmed den av filmerna som mest påminner om serietidningen filmerna bygger på.

X-men 3 är tekniskt mycket välgjord och häftig att se, och storyn har en god grund för ett rätt gripande drama i mutanternas värld, men jag tycker att flera av möjligheterna slarvas bort i handlingens konstiga svängar, med alltför många bifigurer och ändå för få huvudhjältar.

Jag kan inte låta bli att undra hur filmen blivit om Bryan Singer gjort den.

Men jag charmas ändå av fantasin och ger den

3/5

TOMAS HEDMAN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".