7 miljonärer ***

Underhållande svensk actionkomedi med skådespelareliten, men tyvärr skulle ett vassare manus behövts.

På den gamla herrgården Himlabacken är det bröllopsbestyr på gång. Ägaren Måns Lundin ska gifta sig med den minst lika rika Judith Fahlén, ägare till ett av Europas största hotellimperium. Men Måns brors snikna hustru är ute efter pengarna som rätteligen borde vara broderns, som av någon underlig anledning blev utesluten ur faderns testamente. Ytterligare några mystiska figurer dyker upp och frågan är om någon egentligen är den den utger sig för att vara.

7 miljonärer utvecklas till en fars där förvecklingarna radas upp i högt tempo. Det är gänget bakom till exempel TV-serien Cleo som nu gjort långfilm, och det märks, bland annat i skådespelarvalet. Flera av sveriges populäraste skådisar finns med, som Susanne Reuter, Loa Falkman och Fares Fares.

7 miljonärer är till stor del en springa i dörrar fars varvad med fyndiga, syrliga kommentarer. Största behållningen är Loa Falkman och Susanne Reuters vällevererade repliker. Filmen är underhållande och välgjord men känns alltför ofta mer som än teaterpjäs än som en film, och de riktiga garven är för få för ett riktigt högt betyg.

Men välgjorda svenska galenskaper på film är ändå såpass ovanliga att jag vill rekommendera 7 miljonärer, som får godkänt.

3/5

TOMAS HEDMAN