Så jäkla mycket har inte hänt...

Tisdag 26 maj

Ibland känns det som om mina söner uppfattar mig som en person som var ung precis efter det att dinosaurierna dött ut. Att det som hände då är sånt som inte händer idag. Att saker som man gör idag inte var uppfunna 1979, då jag hade mitt sista riktiga sommarlov mellan näst sista och sista året på gymnasiet.

Då var då. Nu är nu. Och idag är (enligt mina söners sett att se på det hela) allt så mycket bättre och redigare än det var då... Då 1979.

Men, jag konstaterar (med snudd på viss irritation) att vi drabbades av samma myggbett, badade i samma sjöar, i samma hav från samma strand, handlade ungefär samma sorters glass, slog i samma lilltår när man cyklade mot en kantsten, åt snarlika frallor med snarlik marmelad och snarlik ost. Då, 1979, så brände solen lika bra som nu, farsan gnällde lika mycket om att man skulle klippa gräsmattan, det grillades, det semestrades, det festades, det dansades, det cyklades och det var kedjor som hoppade av - då likaväl som nu, nu likaväl som då.

Tom cocacolan smakade likadant, tom våra adidas-tröjorsåg likadan ut, tom fotbollsskorna, och baden-baden-stolarna, och mjölkpaketen, och GB-glass-tavlorna. Starkölen var lika stark, fläskfilén lika fläskig och plasttaken på altanerna släppte in lika mycket värme och skapade precis lika fin bastuvärme när man väl skulle sätta sig och äta ballerinakex med choklad som var exakt likadan då som nu.

Det må ha hänt mycket här i världen på 30 år. Men egentligen är allt precis likadant. Åtminstone om man har sommarlov nånstans i tonåren.

Eller kanske inte. Kanske är det inte likadant. Då, 1979, hade jag fyra sommarjobb. Då, 1979, åkte vi i fotbollslaget buss till alla våra bortamatcher. Då, 1979, kunde man åka Europa runt med tåg för några hundralappar, man kunde vara iväg i veckor utan att ens behöva fundera på att höra av sig till dom här hemma, aids fanns inte och inte heller behövde man tänka på svin- eller fågelinfluensa.

Nej, just det. Vi var omoderna 1979 som varken hade svininfluensan eller arbetslöshet. Tänkte inte på det...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista