När systemet är mer gjort för systemet än för människan.

Onsdag 27 maj

I morse sprack jag av ilska. Jag gick helt enkelt av på tre-fyra ställen. Rätt av. Det är inte bra. Det är inte bra alls eftersom det gör att man tappar fokus på sånt som man borde fokusera på. i mitt fall var det ett datasystem som fick min ilska att generera. Ett datasystem! Hur många känner inte igen det problemet?

Varför sätts alla datasystem i sjön innan dom verkligen fungerar? Varför är det vi som använder systemen som ska vara försökspersoner/patienter/testare? Och värst av allt är väl att det är så på alla ställen. Nytt system = problem. Tänk om det var likdant inom andra branscher. Tänk om livsmedelsbranschen gjorde likadant. Folk skulle dö innan man fått rätt ordning på t ex ett nytt recpet. Eller bilbranschen. "Vi släpper den här första versionen av den här bilmodellen och sen  får vi se om det fungerar. Här kan vi snacka om att folk skulle dö innan alla fel var tillrättade.

Ett litet datasystem med ett litet fel. Det räcker för att få en lugn sansad man i 46-årsåldern helt ur balans. Man trycker där och det blir inte så som förväntar sig att det ska bli. "Det är en bugg", säger supportavdelningen. Jasså, en bugg!? Varför då? Vadå bugg? Bugg???

Och när jag hamnar i läget "ur balans" så känns det ibland som om man bara vill slå sönder nåt. Förbannade helvete. Varför funkar det inte när det står att det SKA funka? Varför gör apparaten inte som jag vill att apparaten ska göra? Varför?

Klockan är nu 11:04 på förmiddagen. Om en timme ska jag äta lunch. Kanske ska jag göra det i goda kamraters lag, småsnacka en del och eventuellt glömma att det som har hänt har hänt. Jag vet att jag kommer att lyckas. Jag vet att jag kommer att komma hem, bege mig till fotbollsträningen och jag kommer inte tänka ett endaste dugg på mitt dataproblem från i morse när jag visar Betim, Simon och Adi hur man sätter frisparkar i krysset. Inte ett smack.

Jag glömmer det. Jag glömmer det helt och hållet och kommer inte att tänka på det en enda sekund - förrän det i morgon är det dags för lanseringen av ett annat dataprogram. Fasen åsså.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista