Passagerarna evakuerades från ett tåg till ett annat. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Onsdag 1 december

Per mitt i tågkaoset

Per Brolléus brukar vara ute i verkligheten men idag blev verkligheten lite väl realistisk. Följ Pers förmiddag på ett av många tåg som inte fungerar.

04:45 Vaknar, duschar.
05:15 Äter frukost
05:30 Går ut i 16 minusgrader, skrapar bilens rutor, kör mot Alvesta.
06:00 Parkerar bilen i Alvesta.
06:30 Står redo att kliva på tåget till Stockholm. Men, tåget är försenat 20 minuter. Går in.
06:50 Kliver på tåget mot Stockholm.
07:00 Konduktören kontrollerar min biljett och berättar att han är helt ensam personal på tåget OCH att högtalaranläggningen är sönder.

07:35 Tåget stannar en bit efter Nässjö. Ingen vet varför.
07:50 Konduktören berättar att vi har problem med tåget.
08:30 Vi får veta att det så småningom kommer ett annat tåg som ska ta hand om oss eftersom tågets bromsar gått sönder.

09:15 Ett nytt tåg kommer och parkerar precis jämte vårt tåg. En efter en evakueras mellan tågen - en lite vådlig historia. Det är långt mellan tåget och marken. Många tvingas hoppa ner på marken och lyfta över äldre personer. Det nya tåget är proppfullt redan när vi kommer på.
09:30 Tåget börjar rulla framåt.
09:35 Tåget slutar rulla.
09:50 Besked om att några växlar frusit fast basuneras ut i högtalarna(som ju funkar på detta tåg). Vi får stå still.
10:30 Folk från Banverket har lyckats fixa den trasiga växeln. Tåget backar en kilometer för att sen gå framåt igen.
10:40 Tåget kör. Mot Stockholm. Yippie.

10:45 Ett fel med nåt avångningssystem på tåget gör att vi tvingas köra med reducerad hastighet. Istället för 200 km/tim så kör vi med en maxfart på 80. Max 80, oftast saktare.
11:15 Vi kommer till Mjölby och vi som ska till Stockholm är glada att vi slipper byta tåg här. Det är nämligen totalt kaos.
11:20 En skånsk konduktör berättar att vi är fyra timmar försenade. Han säger också att DETTA TÅG SKA GÅ TILL STOCKHOLM ? ÄR DET MENINGEN, men mer än så vet jag inte. Han informerar även att i Norrköping är det problem med ett nedriven kontaktledning från gårdagen vilket ställer till nya problem.
11:50 Tåget kommer fram till Linköping. Står still.
11:52 Konduktören berättar att det kommer ett regionaltåg på samma perrong som vi står vid och som ska till Stockholm och ska hålla normalfart. Alla kastar sig av och nära nog tumult uppstår när ETT tåg med passagerare från TVÅ tåg ska in ett TREDJE tåg som även det har massor av passagerare. Kaos är bara förnamnet.

12:00 Regionaltåget avgår mot Stockholm. Alla håller tummarna. Snart är vi i problematikens Norrköping där en nerriven kontaktledning troligen kommer ställa till nya problem.

Per Brolléus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".