Träden föll. Igen!
Tisdag 8 februari

Stormen drog in över Kronoberg

Marie-Louise, Hasse, Micke
4:47 min

Skulle det bli som Gudrun? Eller Per? Eller skulle det inte alls bli så farligt? Frågorna är hur många som helst när man befinner sig mitt i stormandet. Ute blåser och snöar det nåt alldeles otroligt. Träden faller över vägarna, säger vår trafikredaktion. Vi har inte hört någonting, säger Räddningstjänsten. Vad ska man tro?

Gick upp 03:24, pratade med kollegan Marina som definitivt inte fick köra på den mycket tveksamma riksväg 23 in till Växjö. 25:an från Ljungby till Växjö är bättre, bredare och ligger rakt i vindriktningen vilket gör att träden troligtvis inte skulle falla rakt över vägen. Vi bestämde att jag, Per Brolléus kör in och tar hand om morgonens sändning.

Som radiomänniska bestämde jag mig, när jag en timme senare kommit till Växjö, för att framförallt vara närvarande. Radion måste, och ska, alltid finnas där för dig. Extra viktigt när det händer stora saker som är svåra att överblicka och som pågår just nu. Med kvicka lyssnare, en suveränt arbetande Mats Andersson på SMHI och den alltid lika pålitlige Henrik Gustavsson på trafikredaktionen skapade vi så bra och så närvarande radio som vi någonsin kunde. Hasse Altbark ringde och ringde och ringde, men man undrar hur god beredskapen egentligen är så här sex år efter Gudrun. Länsstyrelsen, Länstrafiken och en del andra organisationer - vad sysslar ni egentligen med?

Nu är klockan strax efter tio och solen skiner från en nästan blå himmel och det blåser knappt någonting jämfört med i natt. Nu ska jag hem och vila. /Per Brolléus, Morgon i P4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".