P4 Morgon

Tomas driver Saade framåt

10 min

Fredrik och Peje ringer upp Tomas Lingman för att prata om hur det är att vara manager till Eric Saade som kommer till Växjö för att uppträda ikväll med sin turné Pop Explosion. Det blev bland annat prat om att Saade nu tar 1 500 kronor betalt om man vill träffa honom efter konserten.

– Jag är någon typ av förläng arm för artisten, säger Tomas Lingman. I Erics fall handlar det mycket om att utveckla idéer tillsammans. Man är som ett litet företag tillsammans kan man säga.

Tomas har jobbat tillsammans med Eric Saade i åtta år nu. Redan när Eric var 13 år sprang de på varandra för första gången. Idag känner de varandra väl, vilket är en förutsättning för ett gott samarbete, menar Tomas.

En del av managerskapet handlar alltså om att utveckla nya idéer tillsammans. En idé som blivit väldigt omtalad är att man ska ta betalt för en autograf backstage från Saade. Ungefär 1500 kronor kostar det.

– Det där blev det livat om, ja. Till att börja med fanns det en stor efterfrågan. Eric är ute och gör signeringar väldigt mycket. Förra året gjorde vi två signeringsturnéer där han inte gjorde annat än att signera, helt gratis. Men under en konsert är det inte vanligt att man har autografsignering. Däremot var intresset stort för att få autografer även då. På det viset sållar man ut lite vilka som får träffa honom, det kan inte alla göra.

Inspirationen till att ta betalt kom från artister utomlands, vilket inte är något konstigt där, menar Tomas.

– Allt här i livet kostar pengar. Det är upp till var och en att bestämma vad man vill lägga pengarna på.

P4 Morgon
morgon.kronoberg@sverigesradio.se