P4 Morgon

Sofie flydde i panik under gårdagens tsunamivarning

6:32 min

Det var bra att det blev panik, berättar Sofie Sjöstrand från Rottne som är på semester i Phuket i Thailand. Ändå var gårdagen nog det värsta hon har varit med om. När varningarna om en tsunamivåg nådde Phuket var hon i ett köpcentrum en kilometer från stranden. Plötsligt sprang alla åt ett håll, mot bergen. Skor, matkassar och annat lämnades vind för våg.

I sammanlagt tre timmar väntade Sofie tillsamman med många andra människor på att faran skulle vara över. Som tur var uteblev tsunamivågen.

– Först förstod vi ingenting, säger Sofie Sjöstrand som tillsammans med två bekanta var på väg ut från köpcentrumet när de fattade att någonting var på gång.

– Det kom ingen direkt information, vi såg bara att folk började gå åt olika håll och många pratade i telefon. Det tog lång tid innan vi förstod vad det handlade om.

När hon var på väg ut mellan två stora byggnader såg hon hur en folkmassa komma springande rakt emot henne och poliser och bilar som jagar på människorna.

– Det var bara att bestämma sig för att ”nu slår jag på panikläget” och så sprang jag tillsammans med flocken in i köpcentrumet igen. Det hade inte gått att gå mot strömmen.

Vad tänkte du då?

– Det var extremt obehagligt att se en sådan stor flock med folk komma springande, speciellt när det fanns poliser och bilar inblandade. Kundvagnar, matvaror och skor lämnades kvar, folk sprang i panik och man vet inte vad som händer. Det var riktigt obehagligt, det är nog bland det värsta som jag har varit med om faktiskt, säger Sofie Sjöstrand.

P4 Morgon
morgon.kronoberg@sverigesradio.se