1 av 5
Den gamla macken på Storgatan i Tingsryd. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
2 av 5
Under taket på macken ut mot Storgatan. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
3 av 5
Gardinerna sitter fortfarande kvar i fönstrena. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
4 av 5
Här stod de gamla pumparna när det begav sig. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
5 av 5
Ingen asfalt, här är det kullersten som gäller. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Den döda bensinmacken i Tingsryd

Per reflekterar över den gamla macken i Tingsryd
3:10 min

Sedan slutet på 60-talet har har nästan 6 000 bensinmackar slagit igen runt om i Sverige. Många av mackarna står fortfarande kvar precis som att någon bara gått hem för dagen, med tanken att komma tillbaka igen. Therese Nerlund har skrivit boken "Spökmackar" tillsammans med sin man Henrik. I boken presenteras spåren av det som finns kvar.

– Vi stannade av en slump på en gammal mack när vi var ute och reste. Då reflekterade vi över att det verkade som att föreståndaren bara gått på lunch. Allt var kvarlämnat där inne, säger Therese Nerlund.

Efter det började Therese och hennes man Henrik köpa gamla bensinbolagskartor för att hitta fler. De började sedan resa runt för att att leta på gamla bensinmackar att besöka.

– Vi har hittat ett hundratal mackar de senaste tio åren. De allra mest speciella och de i bäst skick har kommit med i boken, säger Therese.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".