Veronika Asp-Lockby är tandhygienist på Foltandvården, hon lärde oss att inte sköllja munnen med vatten efter tandborstningen. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
p4 kronoberg

Lär dig borsta gaddarna en gång för alla

11 min

Borsta lite längre och kräma på ordentligt med tandkräm, det är Veronika Asp-Lockbys viktigaste råd till oss. Hon är tandhygienist och det är faktiskt så att bara en av tio kan borsta tänderna ordentligt. Tur att det finns enkla knep.

En bra regel att tänka på är 2,2,2 som står för att borsta tänderna 2 gånger om dagen med 2 cm tandkräm på borsten och borsta under 2 minuter, det tycker Veronika är en bra tumregel att hålla sig till.

Enligt en undersökning från Göteborgs universitet är det bara en av tio som kan borsta tänderna på rätt sätt. De flesta borstar sina tänder, men inte på det mest effektiva sättet. Vanligt är också att vi gör felet att skölja munnen med vatten efter tandborstningen, någonting som inte alls är bra, för då försvinner fluoret.

Lycka till!

P4 Morgon
morgon.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista