1 av 2
Den gamla Ljungsjön börjar ta sig igen. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
2 av 2
Sylve Wiik på Ljungby kommun. Per Brolléus/Sveriges Radio
P4 Morgon

Att anlägga en sjö

4:42 min

Kan man inte hitta på något annat så kan man ju bygga en sjö. Det är just det som Sylve Wiik på Ljungby kommun tagit initiativet till. Den gamla Ljungsjön, som var populär bad- och skridskosjö innan den torkade ur på 60-talet, håller på att återskapas.

Per Brolléus var på plats för att se hur långt arbetet gått och Sylve Wiik berättade om sjön historia och öde. Förr användes den bland annat som spelplan för bandylaget Kvarnarna och även en isprinsessa hade ett framträdande på sjön. Men när man började använda vattnet till virket på sågverket och grävde hål i sjön gick proppen ur och vattnet försvann.

Men nu har sjön återigen grävts ur och vattnet håller så sakta på att rinna till igen. Förhoppningarna är att det ska bli ett uppskattat friluftsområde.

– Det finns säkert det som tycker vi är galna men de flesta tycker nog det är roligt med det här projektet för man kommer ihåg den här sjön, säger pappan till projektet, Sylve Wiik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista