1 av 5
Den blommigatse husvagnen på Sweden Rock. Foto: Fredrik B Nilsson/Sveriges Radio
2 av 5
Fredrik B Nilsson på ett än så länge lugnt festivalområde.
3 av 5
I husvagnen bor Anna Andersson från Ljungby. Foto: Fredrik B Nilsson/Sveriges Radio
4 av 5
Foto: Fredrik B Nilsson/Sveriges Radio
5 av 5
Såhär öde var det kl 7:30 på fredagsmorgonen. Foto: Fredrik B Nilsson/Sveriges Radio
P4 morgon

Fredrik rockar på Sweden Rock

7:08 min

Fredrik B Nilsson befinner sig på Sweden Rock-festivalen i Norje för att kolla läget. Under morgonen har han stött på zombies och baja-major och besökare som dricker frukost innehållande bland annat malt.

I den blommigaste husvagnen på hela campingen huserar Anna Andersson från Ljungby. Hon har besökt Sweden Rock flera gånger tidigare, musiken och stämningen är det som lockar.

– Jag har varit på andra festivaler också men människorna här är alltid väldigt trevliga och man kan lita på folk på ett annat sätt. Sedan är man ju inte jätteung längre. Här är det folk i ens egen ålder.

En fråga som kom upp är vad som händer med festivalen när de gamla hårdrocksbanden försvinner.

Mats Natvig är vd för Sweden Rock med många skiftande uppgifter under året. Just nu övervakar han mest och ser till att allt fungerar och hjälper till om det behövs. Totalt är det 25 personer som jobbar heltid med festivalen året om och vid genomförandet är det ett antal tusen personer från föreningslivet som ställer upp och hjälper till.

Men festivalen handlar inte bara om nöje för tillfället. Sweden Rock Festival ligger nämligen för tillfället i konflikt med upphovsrättsorganisationen Stim om hur mycket pengar festivalen ska betala för musiken som spelas, pengar som bland annat går till låtskrivarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista