1 av 5
Per Brolléus ut på majsfältet.
2 av 5
En liten majskolv. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
3 av 5
Anders Karlsson och Axel Hovelius mitt bland majsen. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
4 av 5
Majsfältet i Össlöv utanför Ljungby. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
5 av 5
Majsfältet i Össlöv utanför Ljungby. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Majsbonden ser fram mot mer sol

Majsbonden hoppas på mycket värme
1:05 min

Landets majsodlare hoppas nu på mer sol och värme efter den kalla och regniga sommaren. Anders Karlsson, odlar fodermajs i Össlöv utanför Ljungby och han vill gärna ha lite varmare temperatur för att majsen ska växa.

– Vi får hoppas på mycket sol och värme här under augusti och september, säger Anders Karlsson. Det är stärkelsen i kolven som vi vill åt. Det är samma stärkelse som det är i spannmålen.

Så det här är inte majs för oss människor?
– Den majs vi äter är sockermajs. Kolven är så här liten gör det inget, då kan vi också äta den, säger han och håller upp en lite tunn majskolv. Men mot slutet blir det som att äta potatis nästan, man blir alldeles sträv på tungan.

Varför odlar du majs?
– Det har kommit så mycket ny majs och det är roligt att göra något nytt. Man behöver ny inspiration och så mår korna bra i magen av den här majsen. De blir fasta och bra i magen och det är ju viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".