1 av 3
Kjell Blendmyr och Kent Siveland visar gammal renoveringeteknik vid Teatertorget i Växjö. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
2 av 3
Här kan man se alla renoveringsstegen från vänster till höger med vass och hönsnät i mitten. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
3 av 3
Rullar med sjövass som ska kläs på huset. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
P4 Morgon

Vass och hönsnät lyfter gammalt hus

"Många tycker det är roligt att vi bevarar"
4:06 min

Lite indienkänsla med en massa pinnar som byggmaterial. Så beskrev P4 Morgons reporter Per Brolléus läget när han tidigt i morse besökte Teatertorget i Växjö för att på nära håll studera hur man med en mycket gammal teknik renoverar hus.

Han fick en rundvandring tillsammans med Kjell Blendmyr från fastighetsbolaget Blendmyr och Kent Siveland på Karlssons fasader.

Huset är från 1838 med putsad fasad som med tiden har slitits ut. Och efter att ha lappats och lagats flera gånger tidigare har man nu rivit bort det mesta av mellanlagren och byggt på med gammal teknik i form av kycklingnät och sjövass.

– Det är många som kommer fram och tycker det är roligt att vi bevarar den gamla tekniken och renoverar på det här sättet, säger Kent Siveland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".