1 av 2
Suzana Mocevic är ordförande i kvinnojouren Blenda i Växjö. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
2 av 2
Chris Brown på American Music Awards i Los Angeles den 18 november. Foto: John Shearer/Invision/AP
p4 morgon

Jour sätter fokus på våld mot kvinnor

"Viktigt att förebilder visar att det inte är okej"
12 min

I kväll spelar Chris Brown i Globen och nu uppmanas publiken att bojkotta honom pågrund av att han har misshandlat sin före detta flickvän. Kvinnojouren Blendas ordförande Suzana Moceivic kom till studion för att prata om misshandel av kvinnor, både bland kändisar och här i Kronoberg.

– Jag förstår människor som vill bojkotta Chris Browns konsert, han har fortfarande inte avtjänat sitt straff för att ha misshandlat Ryhanna. Då tycker jag att det är osmakligt av arrangörerna att boka honom, säger Suzana Mocevic.

Borde han väntat tills han avtjänat sitt straff?

– Ja. Man ska självklart ge människor en andra chans, har han avtjänat sitt straff ska han självklart kunna gå till sitt jobb, men det blir problematiskt nu när han inte har det.

Att Chris Brown är en förebild för unga människor tycker Suzana Mocevic gör det här extra besvärligt.

– Då blir det viktigare att signalera att det inte är okej att misshandla sin flickvän. En "vanlig" kille som misshandlat sin tjej får inte det utrymmet i media.

Kvinnojouren Blenda har funnits i 30 år i Växjö. Just nu har man två anställda och 35 ideella arbetare. Men varje år ökar våldet mot kvinnor med 15-20 procent, såväl i vårt län som i övriga landet.

– Den ekonomiska krisen påverkar, när människor får det sämre skapar det problem. Det skulle också kunna bero på att vi på kvinnojouren blivit mer tillgängliga än tidigare när vi varit helt ideella. Då får fler veta att vi finns och kan komma till oss, säger Suzana Mocevic.

Den här veckan är det kvinnofridsvecka i Kronoberg och den 25 november är det den internationella dagen mot våld mot kvinnor.

– Det blir konsert i domkyrkan och på onsdag går vi runt sjön i en manifestation för att lyfta frågan, säger Suzana Mocevic.

Vill du höra hela intervjun? Klicka på ljudklippet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".