Bosse Palm i bilen tillsammans med Per Brolléus. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
P4 Morgon

Mobil samåkning som prisas

I den lilla byn Tolg utanför Växjö har de 500 byborna samåkt motsvarande ett varv runt jorden på ett och ett halvt år! Deras samåkningsidé har blivit utsedd till Årets landsbygdsinnovation på Landsbygdsgalan i Stockholm

Bosse Palm är en av de drivande krafterna i Mobilsamåkning tillsammans med Maja Söderberg (för övrigt en av våra gästkockar i Västergatan och jobbar med klimatsmart mat).

Idén till Mobilsamåkningen började och uppstod ur den verklighet som byborna i Tolg delade med de flesta byar; dåligt med bussförbindelser och  många som kör samma sträcka samma tid.

Tolgborna skapade då ett enkelt samåkningssystem och Mobisamåkningen har nu varit igång i ca 1,5 år. Byns ca 500 invånare har samåkt ca 38 000 km vilket nästan motsvarar ett varv runt jorden!

De har också prisats för denna samåkningsidé, förra året blev de utsedda till Årets landsbygdsinnovation på Landsbygdsgalan i Stockholm, fint och pampigt i Blå hallen, Stadshuset.

Och nu att samåkningssystemet dessutom på export. En by utanför Stockholm har nappat på idén och vill köpa den!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".