P4 Morgon

Med passion för telegrafi

4:55 min

Mats Gunnarsson från Ljungby är en av de sista levande telegrafisterna i länet.  Han är passionerat intresserad av detta uråldriga sätt att kommunicera. P4 Morgons reporter åkte till Mats för att ta reda på hemligheten med kortvågstelegrafi.

I tider med data, sms, mobiltelefoni, twitter, facebook och mängder av andra kommunikationssätt så känns telegrafin som något som tillhör en svunnen tid. Men så är det inte. Det finns över 3 miljoner radioamatörer i världen och över tiotusen i bara Sverige.

- Visst kan det uppfattas som lite nördigt, men det är faktiskt otroligt viktigt, menar Mats som haft stor nytta av sitt telegraferande.

- Jag bodde i Equador några år och då var telegrafi det enda sättet att kommunicera med övriga världen. Men mest unikt var det när Litauens kämpade för sin självständighet och regeringen satt instängd med rysk militär kring regeringskansliet. Eftersom all annan kommunikation var bruten så var det via telegrafi som president Vytautas Landsbergis kunde berätta inifrån vad som hände. Jag tog emot hans meddelade och vidarebefodrade den till UD.

Som tack för detta hänger sedan flera år ett brev från den litauiska presidenten i Mats telegrafirum på Baldersgatan i Ljungby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista