P4 Morgon

Svindlarprästens son berättar om sin mytomspunne far

Aleksander Motturi delar med sig av sin berättelse om sin far, den så kallade”Svindlarprästen” som i mitten av 80-talet lurade växjöbor att investera pengar i bluffprojekt. Fadern hade, trots svindlandet, en livsgnista och puls som många människor saknar, berättar Aleksander som skrivit en bok om fadern.

Fallet fick stor medial uppmärksamhet i Sverige. Den så kallade svindlarprästen hade lyckats övertala personer på höga positioner inom kyrkan att satsa pengar för att inkassera ett arv. Mannen utgav sig för att vara präst. Men allt visade sig vara en bluff och svindlarprästen åtalades och dömdes.

Hur lyckades han lura så många?

– Han spelade på en girighet som finns hos många människor utan ansträngning, han var väldigt skicklig som skådespelare, säger Aleksander.

Han berättar att det tog honom 20 år att skriva boken, en roman som "trots dess fiktiva ram innefattar vissa sanningsanpråk".

Hur var han som person?

– Han var en komplex men kärleksfull och energirik människa som samtidigt hade ett sår som kommer från det faktum att han var ett gatubarn i Dar es Salaam där han växte upp. Han sökte sig till svenska missionärer som skickade honom till bibelstudier i Indien när han fortfarande var ung, vilsen och övergiven.

Klicka på ljudklippet för att höra hela intervjun!