P4 Morgon

"Vi har alla på oss burkor"

2:12 min

Vi har alla mängder av fördomar om varandra. Och våra tuffa krav på oss själv gör att vi klär oss i osynliga burkor. Det säger stå upp-komikern Zinath Pirzadeh som uppträder med sin show ”Bakis i burkan” på regionteatern.

– Föreställningen är tankeväckande och handlar om vad det innebär att vara människa. Burkan döljer kroppen men det finns också känsloburkor där vi inte visar våra känslor. Vi har olika burkor som håller oss i en bubbla.

Hon berättar att vi i Sverige är många som har osynliga burkor på oss.

– Alla måste hela tiden visa att man klarar sig och är stark och man får inte heller visa om man är för glad, säger Zinath som ursprungligen kommer från Iran.

Hon berättar att det inte var helt lätt att komma in i det svenska samhället.

– Här finns det många tysta regler. Man är lite travande i början, som ett litet barn. För mig kändes det som en tidsresa. Man kommer till en plats där allt är så nytt. Plötsligt får man titta folk i ögonen, det får man inte göra om kommer från en religiös familj i Iran.

Hur mycket fördomar finns det om burkor i Sverige?

– Ganska många. Men i Sverige är det så kallt så nästan alla har burkor här ändå med sina halsdukar och mössor, säger Zinath och skrattar.

Zinath Pirzadeh blev vald till Årets roligaste kvinnliga komiker på Svenska Standup-galan 2010.