Tema tonår

Västergatan den här veckan handlar om föräldrar och tonåringar. Vi har träffat flera familjer och hör hur deras verklighet ser ut och vilka svårigheter de stöter på i sin relation till varandra. Till studion har vi bjudit in gäster med olika erfarenheter från tonåringar och deras liv.

Måndag:
Hur ser du ut?
13-årige Alex Engström i Borås tycker om att förverkliga sig själv genom ett utmanande utseende. Mamma är mindre förtjust när sonen sminkar sig, har ovanliga frisyrer och klär sig på ett iögonenfallande sätt.
För att mamma ska få igenom sin vilja tar hon till sitt ultimata uppfostringsvapnet, nämligen pengar.

Ensam som homo?
Tonåren är den tiden när man upptäcker man sin sexualitet, vilket kanske inte alltid är okomplicerat. Inom skolan är det viktigt att inte förutsätta att alla elever är heterosexuella. Det menar Maria Karlsson från Lärarförbundet.

Tisdag:
Att vara tonårsdeppig
När Cecilia Svensson från Umeå, idag 16 år, kom upp i högstadiet blev tillvaron dyster. Hon trivdes varken med sina lärare eller med klasskompisarna och såg det mesta i svart. Hon gillade inte heller den roll som hon fick dras med och som var så svår att förändra. Men när skolan var botten så var det i stallet hon kände sig glad.

Onsdag:
Tonåringar och alkohol

Många tonåringar kommer för första gången i kontakt med alkohol.
Emma Östman är 15 år och bor i Örnsköldsvik fick känna på spritens svarta sida.
Men det är inte den enda konflikten i familjen Östman, pappa Roger vet andra saker som det tjatas om rätt ofta.

Hur reagerar du, hur minns du tonåren?
E-posta oss:
vastergatan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".