Iskall rabarbersoppa med choklad och hasselnötskakor

Kock: Erik Måneld

Om man fyller år på våren och har ätit tårta så det rinner ur öronen, då är det dags att springa ut på en liten idyllisk picknick någonstans i närheten av en porlande vårbäck. Och eftersom det alltid är varmare på våren nu för tiden än vad det är på sommaren, så får man avnjuta något på den här picknicken som både svalkar och är omväxlande mot all den där tårtan... (8 maj 2008)

Iskall rabarbersoppa

  • 500 gram rabarber, späda
  • 5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 3 tsk färsk finriven ingefära

…skär rabarbern i centimetersbitar, spara några till pynt. Koka upp socker och vatten och släng i rabarbern och ingefäran och koka i en si så där fyra minuter. Vispa soppan krämig och kyl den i frysen. Häll på termos. Gott som sjutton.

Och servera gärna med kakor.

Choklad & Hasselnötskakor

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl Potatismjöl
  • 0,5 dl socker
  • 200 gram smör, kallt
  • 1 msk kallt vatten
  • 100 gram minst 70 % choklad
  • 100 gram hasselnötter

…blanda snabbt allt till en deg och låt ligga i en påse i kylen i en timme. Hacka chokladen och nötterna och knåda in i degen. Forma små bollar, platta ut till kakor och grädda i 220 grader i ca tio minuter.  Grattis Marina, snart är du fyrtio!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".