Chokladmoussetårta

Kock: Stina Algotsson

Tårta är en helt underbart bakverk som normalt består av ett antal lager tårtbottnar med fyllning emellan. Tårta är ju så klart avsedd att delas mellan flera personer. När man beställer in en portion tårta så blir det bakelse. (15 maj 2008)

Chokladmoussetårta

10-12 bitar

Botten:

  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk kakao
  • Vit chokladmousse:
  • 150 g vit blockchoklad
  • 2 äggulor
  • 2 ½ dl vispgrädde

Brun chokladmousse:

  • 150 g mörk choklad 70%
  • 2 äggulor
  • 2 ½ dl vispgrädde

(Alternativt dubbel sats av en av mousserna)

Eventuell garnering:

Riven blockchoklad eller färska bär

Värm ugnen till 175o. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform.

Riv mandelmassan grovt. Vispa den med äggen till en pösig smet. Blanda i kakaon.

Bred ut smeten i formen och grädda i ugnen 15-18 min. Låt bottnen kallna.

Smält chokladen över vattenbad. Blanda den försiktigt med äggulorna. Vispa grädden och vänd ner chokladsmeten i den.

Bred först ut den vita, sedan den bruna chokladmoussen över kakbottnen i formen. Låt den stå kallt, gärna i frys minst ett par tim. Ta fram och temperera någon tim innan tårtan ska serveras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista