Äkta ängspesto och potatisgnocchi

Kock: Erik Måneld

Plocka örter från naturen, rensa, hacka och koka... (21 maj 2008)

Äkta ÄngsPesto

Diverse örter från naturen plockas, rensas, hackas och kokas om det är några nässlor inblandade.. Mixas med  rostade solrosfrön, salt, peppar, chili, ingefära och riven stark ost. Proportioner?

Tja. Kanske en del kirskål, två delar nässlor och några fina maskrosblad. Kokt, sköljt och urkramat ska detta bli som en lagom stor snöboll. Mixa ihop med 2 dl olja och en dl frön. Och krydderier…

Potatisgnocchi

  • 4 småsmå portioner
  • 250 gram potatis
  • 2,5 dl vetemjöl
  • ½  dl riven parmesanost
  • 20 gram smält smör

Skala och koka potatisen genomkokt. Mosa den och låt den svalna något innan du blandar den med resten av ingredienserna. Blanda till en fast smet med hjälp av en smörkniv. Knåda degen snabbt slät på mjölat bakbord. Arbetas degen för mycket så blir gnocchisarna hårda.

Forma teskedar deg till ovaler och rulla över dem med en mjölad gaffel, tryck till lite i slutet av rullningen så att de ser ut lite som sura tandlösa gubbar.

Koka gnocchin i omgångar i en stor kastrull med kokande lättsaltat och lättoljat vatten. Det tar ca 4 minuter, när den är klar flyter den upp till ytan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".