Rabarbersmarmelad och parmesanscones

Kock: Erik Måneld

Jaha ja. Nu var jag där igen. Mitt i rabarbern. Men jag har väldigt svårt att släppa denna så lättväxta naturresurs, som smakar så gott och som håller c-vitaminintaget konstant när all annan frukt importeras från Argentina. Försommar komprimerad i en så vackert röd förpackning.Så, gör marmelad. Krydda med vad du vill och lägg på varma burkar och ta fram när höststormarna viner. (4 juni 2008)

Här är ett exempel på recept:

Använd så röda rabarber som möjligt så får du finast färg.

Rabarbermarmelad

  • 1 kg rabarber, rensad skalad och skuren i halvcentimetersbitar
  • 1 liter rårörsocker, helst ljust sådant
  • 1 dl vatten
  • 1 dl pinjenötter eller valnötter.

Koka det hela, utom nötterna på svag värme i en vid kastrull under lock i ca tjugo minuter. Rör om då och då.

Ta av locket och koka i tjugo minuter till, eller tills du har marmeladkonsistens. Kolla konsistensen genom att lägga en klick på ett fat och kyla snabbt i frysen. Går det sedan att dra en linje genom klicken utan att det flyter ihop, så är det klart. Häll i nötterna, koka en minut och fyll varma, mycket rena burkar, nästan ända upp. Skruva på locken och ställ burkarna upp och ned.

Och till marmelad så är det gott att ha något brödigt och ostigt. Parmesanost älskar att hålla handen med rabarber, det är nästan så att de gifter sig direkt om inte någon oliv kommer och ställer till en scen. Pröva de här sconesen till marmeladen;

Parmesanscones  

20 småttisar

  • 4 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • lite salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 gram smör
  • 2 dl riven parmesanost
  • 2 dl mjölk

Blanda samman allt det torra och osten i en bunke. Knåda in smöret och tillsätt mjölken och jobba snabbt, snabbt ihop det hela till en deg. Platta ut till en och en halv centimeters tjocklek och ta ut rundlar  med ett litet glas. Gör som med pepparkaksdeg så får du nog ut tjugo stycken i alla fall. Lägg på bakpappersplåt och grädda i 250 grader i ca 7 minuter.

Och ta ditt ansvar och använd ekologiska råvaror!  Sommarvarma hälsningar från er ödmjuke radiokock Erik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".