Indisk desert med saffran

Kock: Erik Måneld

En dessert med rötterna i Indien. Härligt saffransdoftande och det perfekta lilla extra efter maten utan att man ska behöva oroa sig för att spricka. (3 juli 2008)

Om jag blir ombedd att laga vacker mat, lagar jag nästan alltid en dessert. Kanske är det för att det är just vid desserten, när magen är i det närmaste tillfredsställd och smaklökarna fått en rejäl dos redan, som man helhjärtat kan inrikta sig på det som är det roligaste med matlagning. Det vackra.

Shrikand
En dessert med rötterna i Indien. Härligt saffransdoftande och det perfekta lilla extra efter maten utan att man ska behöva oroa sig för att spricka

16 små glas;
½ gram stött saffran blandas med 4 msk kokhett vatten. Blandas ner i 1 liter medeltjock youghurt tillsammans med 1 dl socker och 1 tsk kardemumma.

Häll i glas och rosta nötter (helst pistasch). Hacka dem (nötterna, inte glasen) och strö över. Gott.