Raggmunk och rårakor

Kock: Stina Algotsson

En billig, god och mycket uppskattad husmansrätt gjorde Stina Algotsson den 23 september 2008 i Västergatan.

Raggmunk

4 portioner

  • ¾ kg potatis (8-10 medelstora)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • smör till stekning

Gör så här:

Skala potatisen och lägg den i kallt vatten.

Vispa ihop mjöl och salt med hälften av mjölken till en klimpfri smet. Vispa i resten av mjölken och äggen.

Riv potatisarna på rivjärnets grövsta sida eller ev på matberedaren rivskiva. Blanda det rivna direkt i smeten.

Smält lite smör i en stekpanna på ganska stark värme (något över medelvärme). Klicka ut smeten i pannan och bred ut den som till tunna pannkakor. Grädda raggmunkarna frasiga på båda sidor tills de har fin färg och potatisen är mjuk.

Servera med lingonsylt och gärna stekt fläsk.

Rårakor

4 portioner

  • ¾ - 1 kg potatis (10-12 medelstora)
  • 1½ tsk salt
  • smör till stekning

Gör så här:

Skala potatisen och riv den grovt. Blanda med salt.

Hetta upp lite smör i en stekpanna på ganska stark värme. Klicka ut den rivna potatisen i pannan och platta ut den tunt. Stek rårakorna bruna och frasiga på båda sidor.

Servera med lingon och gärna stekt fläsk eller bacon eller som tillbehör till kötträtter.

Variation:

Potatisen kan blandas med riven squash och/eller hackad lök och smaksättas med någon örtkrydda, t ex timjan.

Servera till t ex lammkotletter eller viltkött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista