Honung- och fänkålswook på tunnknäcke

Kock: Erik Måneld

Den bästa av dagar. Solen är höstig men ändå tillräckligt varm för att kittla nästippen. En eld som sprakar ute i trädgården, precis innan någon slänger på en massa löv så att man nästan dör av rökförgiftning. Och en sjuhelsikes stor wokpanna i gjutjärn och en massa nyskördade höstsaker.  (9 oktober 2008)

Honungs- och fänkålswook på tunnknäcke

8 portioner

  • lite olja
  • 2 grovt strimlade fänkålar
  • 1 lagom stor hokaidopumpa, skalad och skivad
  • 4 syrliga äpplen i lagoma skivor
  • 2 bamsemorötter i tunna skivor
  • 2 rödlökar i klyftor
  • ½ dl flytande honung
  • salt och svartpeppar efter smak men gärna ganska mycket peppar för det är ju kallt ute och vi vill bli varma
  • några långa bitar tunt ekologiskt knäckebröd

Värm en wok (eller en stor stekpanna som är tunn av ålder och inte behandlad med teflon och sånt) jättevarm. I med oljan. I med löken och woka en stund innan du hivar i resten av grönsakerna och äpplena. Stek tills lite mjukt men fortfarande krispigt nog. Peppra och salta och rör om. Ringla honung över, rör om igen, räkna till tjugotre och servera på tunt ekologiskt knäckebröd.

Glad höst önskar Erik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".