Vegetarisk OssoBuco med Gremolata

Kock: Erik Måneld

Ett ekologiskt och vegetariskt recept som grundar sig på den klassiska Ossobuco som gjordes med kalvkött, kanel och lagerblad, denna rätt kallas idag för in bianco.

Hej alla ni ekologiska förkämpar!

För det är ni om ni vill laga den här rätten. Den går nämligen inte att laga med oekologiska varor, då smakar den surt, ansvarslöst och lite fegt.

Förresten så kom inte tomaterna till Milano för än i slutet av 1800-talet, så en klassisk ossobuco gjordes med kalvkött, kanel och lagerblad, denna rätt kallas idag för in bianco.

Vegetarisk OssoBuco med Gremolata

4 portioner

  • 1 medelstort Savoykålshuvud eller annat vegetariskt huvud eller nån annan grönsak du tycker om.
  • 2 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 1 burk hela skalade tomater (400g)
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar eller mer

Gremolatan

  • Rivet skal av en citron
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 finhackade vitlöksklyftor

Och så här kan man göra om man vill följa receptet:

Dela  savoykålen i lagom stora bitar. Skala och klyfta löken och fräs den i smör i en stor gryta. Lägg i kålen och sedan tomaterna med sitt spad, creme fraiche och den smulade buljongtärningen. Rör om och låt det hela småputtra under lock i tio till femton minuter. Smaka av med salt och peppar.

Blanda gremolatan och strö över grytan. (Lyft på locket först, annars blir det så söligt.) Servera med saffransris eller bara ett gott bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".