Hummus, Baba Ghanouj och Tahini

Kock: Erik Måneld

Erik besökte Västergatan den 15 januari 2009 och lagade kikärtshummus, Baba Ghanouj och något som kan användas som smörgåspålägg; Tahini.

Hummus 

8 port.

Kikärtor är himla nyttiga. De innehåller kostfiber, protein, järn, vitamin B1 och kalium. Och så är de goda som sjutton. Hummus är en traditionell rätt från de östra medelhavsregionerna. Normalt är det tahini (sesamfröpasta) i den, men här struntar vi i det.

  • 1 burk konserverade kikärtor på ca 400 gram
  • 1 stor lök som är hackad
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • ½ dl citronsaft
  • ½ dl hackad persilja
  • 1 msk malen spiskummin
  • ½ dl olivolja
  • ev. salt och peppar

Mixa alltsammans i en matberedare eller med en stavmixer tills du trivs med konsistensen, späd eventuellt med lite vatten och olja. Klart.

Baba Ghanouj

  • 1 lagom stor aubergine
  • juicen från en citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tahini
  • salt efter smak
  • ett par matskedar olivolja och hackad persilja till garnering

Stick ett par hål på auberginen och baka den i ugnen på 175 grader i en timme.

Ta bort skalet och lägg den i en mixer med det andra. Mixa tills slätt och fint, smaka av med salt och lägg upp i en blå skål och garnera med olivolja och persilja..

Tahini

En klassisk ingrediens i mat från öster och också ett fantastiskt enkelt och gott pålägg på mackan. Köps ofta färdigt men det är ju alltid roligast att göra själv. Och då kan man trolla lite med smaken om man vill.

Grundrecept

1 dl sesamfrön rostas gyllene och mixas samman med 0,3 dl olivolja till man har en krämig konsistens. Lite salt är nog också gott,

När man lagar vegetarisk mat så är det en fördel om man har koll på några elementära grunder. Historiskt och världskulturellt sett, är den vegetariska grundmatlagningen samtidigt ett sätt att få in de där viktiga proteinerna, de som man som vegetarian alltid får höra så mycket av så att man lätt tröttnar på hela grejen och lever på avokado tills man dör istället. Vegetarisk mat har ju alltid varit basen för överlevnad, då det där köttet, till motsats från de betydligt mer stillsamma grönsakerna, har haft en tendens att kunna springa sin väg, och denna bas ska ju också kunna få oss att överleva. Babbel babbel, vad var det jag skulle säga? Jo, grunder. Återigen får vi sätta oss i tankebussen och åka en liten bit söderut idag, jag skulle aldrig kunna leva utan tre grundstenar i den vegetariska buffén som samtidigt är viktiga delar av meze, den klassiska förrättsbuffén på östra sidan av medelhavet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".