Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Fisksoppa, aioli och portionsbröd

Publicerat onsdag 21 januari 2009 kl 15.03

Kock: Stina Algotsson

Västergatans matmor Stina Algotsson bjöd på värmande soppa i början av året. (22 januari 2009)

Fisksoppa

4 portioner

  • 400 g vit fiskfilé, färsk eller fryst, t ex gös, sej kapkummel eller sej
  • 1 liten purjolök
  • 1 litet fänkålsstånd eller 1 tsk fänkålsfrön
  • 3-4 potatisar
  • 2 msk smör eller olja
  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • ½ tsk timjan
  • 1 l vatten + 2 fiskbuljongtärningar eller 3 msk fiskfond
  • 1 burk hela tomater, ca 400 g
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 g skalade räkor (ca 300 g oskalade)
  • 1 msk pressad citronsaft

Tillbehör aioli och brytbröd.

Gör så här:

Skölj och strimla purjolöken och fänkålen. Skala och tärna potatisen.

Fräs purjolök, fänkål och potatis i smör eller olja i en gryta. Tillsätt saffran och timjan och späd med vattnet. Smula i buljongen och låt allt koka på svag värme under lock ca 10 min. Häll i tomaterna med sitt spad och låt koka ca 5 min till.

Skär fisken i ca 3 cm tärningar. Salta och peppra och lägg dem i soppan. Låt den koka tills fiskköttet är vitt och fast, 2-4 min för färsk fisk, 5-8 min för fryst.

Blanda ner räkorna strax innan soppan ska serveras. Smaksätt med citronsaft och ev mer salt och peppar om det behövs.

Aioli

4 portioner

  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 äggulor
  • 1 dl majsolja
  • 1 dl olivolja
  • 2 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Lägg vitlöken och äggulorna i en skål. Rör eller vispa i oljan, först droppvis, sedan i en fin stråle så att aiolin blir tjock som majonnäs.

Smaksätt med vinäger eller citronsaft, salt och peppar.

Ostfyllda portionsbröd

24 st 

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 1½ tsk salt
  • 2 msk socker eller sirap
  • ca 1,3 l vetemjöl

Fyllning:

  • 3 dl riven ost
  • Pensling och garnering:
  • uppvispat ägg
  • sesamfrön

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37o.

Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt salt och socker eller sirap. Blanda om. Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig, inte för fast deg. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 2 delar. Rulla ut dem till längder och kavla ut dem till plattor, ca 20 x 50 cm. Strö över osten och rulla ihop från långsidan som en rulltårta. Skär varje rulle i 12 bitar och lägg dem med skarven neråt på bakplåtspapper på plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 225o.

Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen tills bröden har fin färg och är genomgräddade ca 12 min. Låt dem svalna på galler under bakduk, men servera dem gärna ljumma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".