Övriga recept

Pakoras, Chatni och mild yoghurtdip

Kock: Erik Måneld

Pakoras är en snabblagad indisk rätt som funkar bra som trevliga snacks framför P4 Kronobergs kvällssändningar. Eller som ett härligt onyttigt tillskott till middagen eller som vad som helst, för det är ju inte min sak att bestämma när just du ska äta.  (29 januari 2009)

Pakoras

Dela ett halvt kilo ekologiska grönsaker som du tycker om (till exempel blomkål, rödlök, aubergine, kokt potatis och kanske nåt bladigt typ endivesallat eller mangold eller så) i lagom stora bitar. (lagom=1 ½ cm)

Lägg dem i en skål tillsammans med;

  • 2 dl ekologisk naturell yoghurt
  • ½ msk chilipulver
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ msk finfinhackad färsk ingefära

Blanda väl. Och i en annan, liten skål, blandar du samtidigt med andra handen;

  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 1 krm bikarbonat

Blanda sedan i detta i det andra, lite i taget tills grönsaksbitarna har fått ett klibbigt men inte rinnigt hölje, du kanske behöver mer mjöl, ta det i så fall, det finns inget skäl att snåla, man snålar inte när man gör pakoras, snåljåpar får äta opoppade popcorn och bada bastu för att bli mätta, vi ska festa till det här.

Såja, nästa steg;

Friteringsbar olja minst fem centimeter

Värms lagom varm (170 grader om du är noga) i en djup och tjockbottnad kastrull.

Du kan kolla temperaturen genom att droppa i lite smet, den ska bubbla lite och flyta upp till ytan när det är varmt nog.

Ta lagom stora bitar av blandningen (lagom=2 kubikcentimeter) och släpp försiktigt ned dem i oljan, några stycken åt gången, och akta fingrarna för sjutton, fritera dem tills gyllene, det tar ett par minuter, ta upp dem med hålslev eller två gafflar och låt dem rinna av på ett hushållspapper.

Man kan äta pakoras både varma och kalla. Det är väldigt gott att doppa dem i någon eller båda av följande såser.

Chatni

Här är en ganska stark variant (som de flesta stavar chutney, men jag är ju jag) , man kan ju alltid minska på chilin om man vill det.

Ta en frukt som du tycker om och vill prova något nytt med. Gärna en lite omogen variant av någon annars mycket söt frukt, till exempel plommon, mango eller persika.

  • 200 gram av din frukt
  • ½ dl finriven färsk kokos
  • ½ matsked finhackad röd chili
  • 2 msk naturell yoghurt
  • 1 msk olja
  • 1 tsk senapsfrön som helst ska vara svarta
  • 1 lagerblad

Hacka frukten (utan skal), kokosen och chilin så fint du bara kan, det får ta en liten stund helt enkelt. Blanda med yoghurten.

Värm olja i en kastrull, släng i senapsfrön och lagerblad och fräs tills fröna slutar poppa. Blanda i det rostade i fruktblandningen. Blanda väl. Salta som du vill.

Mild Yoghurtdip

  • 3 dl avrunnen naturell yoghurt
  • en pekfingerlång bit vanlig gurka
  • 1 msk finhackad färsk eller 1 tsk torkad mynta
  • ½ tsk spiskummin
  • en knivsudd chilipulver
  • lite salt och svartpeppar

Skär gurkan i tunna halvmånar och blanda med allt det andra. Låt stå till sig i minst tjugo minuter i kylen och så var det klart.

Det förstås när man har börjat detta året med att gå igenom grunder i vegetarisk mat, så som hummus, tahini och annat, då vore ju den självklara fortsättningen att använda dessa grunder till något mer. Det förstås. Men vid det här laget så vet ju de flesta att jag inte riktigt är kapabel att göra det jag borde, så nu till något helt annat.

Det är ju för resten det som all god matlagning handlar om. Inspiration, Glädje och att skapa för stunden. Att göra det man har lust med. Och idag har jag helt enkelt inte lust på tahini och hummus. Jag har ett nästan omättligt begär efter Pakoras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".