Kyckling och rotsaker i lergryta

Kock: Stina Algotsson

Västergatan 5 februari 2009 bjöd på mat i lergryta med våran matmor Stina Algotsson.

Kyckling och rotsaker i lergryta

4 portioner

  • Ca 500 g benfria kycklingdelar (bröst- eller lårfiléer)
    eller ca 800 g kycklingdelar med ben
  • 3-4 msk teriyakisås
  • 8 potatisar
  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 paprika
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • några kvistar färsk timjan eller ½ tsk torkad

Gör så här:

Låt lergrytan ligga i kallt vatten ½-1 tim innan den ska användas.

Lägg kycklingbitarna på ett fat och häll över teriyakisåsen. Låt dem stå ca 10 min.

Skala potatis, morötter och palsternackor, kärna ur paprikan. Skär rotsakerna och paprikan i bitar.

Ta upp lergrytan ur vattnet. Lägg i rotsakerna och paprikan. Ringla över olja och honung, salta och peppra. Lägg på kycklingbitarna och salta och peppra även på dem. Lägg på timjan.

Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnsvärmen på 200o. Låt grytan stå i ugnen tills kycklingen är genomstekt och rotsakerna mjuka, 1–1¼ tim.

Servera gärna direkt ur grytan.

Variation:

Förbered ingredienserna enligt ovan. Sätt ugnen på 200o.

Lägg rotsakerna och paprikan i en oljad långpanna. Lägg kycklingbitarna vid sidan om rotsakerna i långpannan. Salta och peppra och lägg på timjan. Ringla honungen över rotsakerna. Stek i ugnen tills kycklingen är genomstekt och rotsakerna mjuka ca 30 min.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista