Soppor

Tomatsoppa med färskostcreme

Kock: Erik Måneld

Vad funkar bättre när man plötsligt har lovat alla sina barn att man ska vara utomhus i minst åtta timmar, än en termos med livsfarligt varm soppa. Självklart tillyxad (inte yxad, lyxad) med nånting extra till de vuxna och något annat extra till de mindre.

Tomatsoppa

4 stora eller 6 små portioner

  • Skala och kärna ur sex solmogna ekologiska tomater och låt dem puttra lite
  • tillsammans med ett par hackade challottenlökar,
  • en matsked hackad färsk ingefära,
  • en halv deciliter strimlade soltorkade tomater,
  • en gnutta tomatpuré och en rågad matsked olivolja.
  • Tillsätt åtta deciliter mild och god (gärna hemkokt) grönsaksbuljong,
  • havssalt och
  • nymalen svartpeppar

Låt koka på svag värme under lock i minst en timma. Mixa och smaka av med så många färska örter som du kan. Klart. Häll på en termos om du ska ut.

Och till detta då?

Färskostcréme

  • 1 dl crème fraiche
  • blandad med lite svartpeppar
  • den ekologiska färskost som du tycker bäst om.

Och vad var det för något som var så där extra till de vuxna?

Jo, ta med pyttelite god sherry i en sån där souvernirflaska och dutta den i de vuxna sopportionerna, mycket gott och en smula sofistikerat.

Och till de små då?

Jo, baka små ost och tomathjärtan.

  • 25 gram jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl eller tills degen är smidig.

Blanda som man brukar blanda bröd, men knåda degen i minst fem minuter innan den får jäsa i tjugofem. Kavla ut till en centimeter tjock, ta ut stora hjärtan med pepparkaksform och lägg dem på en smord plåt. Klicka på lite av tomatsoppan och strö över en smula ost. Grädda i 225 grader i tio minuter eller tills fina. Vuxna får också äta om de är snälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".