Våfflor med goa blandningar av röror. Foto:Carina Bergqvist/SR Kronoberg
Övriga recept

Våfflor med goda röror

Kock: Stina Algotsson

Välkommen att fira våffeldagen den 25 mars 2009 med Västergatan och matmor Stina Algotsson.

Våfflor på olika sätt

Gammeldags frasvåfflor

8 st

  • 2 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde

Tillbehör:

sylt
ev vispad grädde

Smält smöret och låt det svalna.

Rör ihop vatten och mjöl till en slät smet. Vispa grädden.

Rör först ner smöret i mjölsmeten och sedan grädden.

Hetta upp våfeljärnet. Bred ut lite smet i taget i järnet och grädda tills våfflorna fått färg.

Servera våfflorna nygräddade med sylt och gärna vispgrädde.

Äggvåfflor

10 st

  • 50 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1½ tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde

Tillbehör:
gräddfil eller crème fraiche och
röd eller svart caviar + finhackad rödlök eller gräslök

eller

tubkaviar + hackad dill

eller

ansjovis + gräslök

eller

skalade räkor + hackad dill

eller

hackad rökt skinka + hackad hårdkokt ägg + hackad persilja

eller

finstrimlad rökt renstek + riven pepparrot

Smält smöret. Blanda mjöl salt och bakpulver. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa i resten av mjölken, äggen och smöret.

Vispa grädden och vänd ner den i smeten.

Hetta upp våffeljärnet. Bred ut lite av smeten i järnet och grädda tills våfflorna fått färg. Lägg upp dem på galler.

Servera våfflorna nygräddade t ex till lunch eller ”brunch”. Lägg då upp flera av tillbehörsförslagen i skålar så gästerna kan plocka och välja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".