Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer, tävlingar och senaste nytt.
Högtider

Påskfrukost

Publicerat torsdag 9 april 2009 kl 10.18
Blåbärsmuffins till påskfrukost. Foto:Carina Bergqvist/SR Kronoberg

Kock: Erik Måneld

För Måneld med omnejd är det våren som gäller. Och som ett brev på posten, så är det snart påsk. (9 april 2009)

Bara så att vi har klarat av det, alla ska nämligen varje påsk fråga mig om det där med att färga ägg. Som om jag skulle veta något om det. Jag är ju liksom mer specialiserad på vad som finns innanför skalet.. Nåja, här är allt jag vet;

  • Röd färg: Rödbetor
  • Rödbrun: Rödlök

  • Brungul: Gul lök

  • Blå: Rödkål + vinäger el. ättika

  • Blågrå: Blåbär

  • Gul: Saffran el. gurkmeja

  • Ljusgrön: Björklöv (hittar man det en så här tidig påsk?)

Koka gärna minst fem minuter…

Så långt med äggen.

Men tänk er det här då. Klockan tio på lördag morgon och huset vimlar redan av en massa gäster som man helt hade glömt bort att man bjudit in på brunch. Och vad är en brunch egentligen? Få vet, men många är det som vill ha det denna lördagen. Detta innebär ju en viss fördel, man kan helt enkelt hitta på lite vad som helst. Vad är det här? undrar gästerna. Brunch! säger du stolt och ingen vet vad de ska säga, men mätta blir de.  Nåja.. Lite recept på grejer att ha till en sådan dära brunch då..

Massor av gott bröd ska man ha. Och det ska man ju helst ha bakat dagen innan, annars kan man verka lite för huslig. Men något nybakat får det ju gärna vara, och då passar det mycket bra att leta innerst inne i frysen och, hoppsan, där fanns det blåbär.

Blåbärsmuffins

  • 7 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 2 dl brun farin
  • 125 g smör som är smält
  • 2 lättvispade ägg
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 ½ dl blåbär

sätt ugnen på 200 grader och smörj åtta kaffekoppar med smör.

Blanda det torra i en bunke. Blanda ihop smör, ägg och mjölk och släng ihop det med det torra. Rör bara lite, det ska vara lite klumpigt. Vänd ner blåbären och fördela i kopparna. Ungefär 20 minuter i ugnen, låt svalna en smula, sikta gärna lite florsocker över och servera..

Ät dem med enbart smör. mmmmmm

Några goda brunchröror:

Gör en färskost genom att koka upp mjölk med citron tils det skär sig. Sila bort vasslan genom en kökshandduk. Vispa ostmassan slät med en elvisp, krydda med önskad krydda och om du vill ha det hela ännu krämigare, blanda med en smula crème fraiche.  (eller köp en färdig naturell färskost och blanda med crème fraiche och kryddor.)

Goda kryddningar i påsktid;

  • Saffran & flytande honung
  • Gräslök från landet & nymalen svartpeppar
  • Pepparrot och citronmeliss
  • Och ägg! Färgade, och gärna som röra i panna.

Röran blir god och mättande om man gör en klassisk äggröra på 4 ägg och lika många matskedar grädde, salt och svartpeppar. I en annan panna steker du samtidigt på hög värme i lite olja en burk avrunna och sköljda svarta bönor med en finhackad, urkärnad chilifrukt och toppar det med en smula flingsalt och svart peppar. Blanda ihop med äggröran och mumsa på.

Och om du har tid så sno ihop en god fruktdricka också. Smaken är som baken, men ingefära är mycket gott att ha i. Min favorit är apelsinjos, grapefrukt, ingefära och is. Bara att mixa som sjutton..

Och glöm inte!
Därför (bland annat) är det så bra med ekologiskt! 

Väljer du ekologiskt befriar du varje dag fyra kvadratmeter åkermark från kemisk bekämpning.

Under ett medellångt liv kan du alltså rädda 109500 kvadratmeter (ca 11 ha) åkermark från att komma i kontakt med kemisk bekämpning. 
Obesprutad åkermark = Fler sånglärkor, grodor, trollsländor, blommor, ödlor, fladdermöss, pilgrimsfalkar, koltrastar, pilfinkar, örter, fjärilar, nyckelpigor och fler av det mesta som gör den här jorden så kul att leva på.
Om du väljer ekologiskt så slipper du äta tomater vars gener är korsade med en ishavstorsks.

Ekologisk odling minskar övergödningen, genom ett mindre och mer varsamt kväveläckage.

Ekologiskt sparar energi.  

Ekologiskt jordbruk ökar markens bördighet.
Att handla ekologiskt skapar medvetna konsumenter. En medveten konsument ställer krav, undersöker och vet vad hon eller han vill ha. Medvetna konsumenter skapar medveten produktion, vilket i förlängningen skapar ett hållbart och rättvist samhälle. 

----------

Den som inte har vårkänslor nu, den har aldrig haft det. Och det är säkert inget fel, man kanske fokuserar på höst-eller vinterkänslor istället. Alla har sin grej.

Men här, i Måneld med omnejd, är det våren som gäller. Och som ett brev på posten, så är det snart påsk också. Av någon anledning så tycker våra höns att detta är den perfekta tiden att börja ruva, så det hela har urartat till en ganska ful kamp om de där åtråvärda äggen. Porslinsägg har använts, bastubor har förekommit och även näbbar, klor, grova arbetshandskar och tuppskrämmor. (Tuppskrämmor kommer i många färger, våra är tre till antalet och heter Bamse, Sniff och Tiger.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".