Soppor

Nässelsoppa

Kock: Stina Algotson

Våren är här och vi njuter av det som har stuckit upp ur jorden. Nässlorna är perfekta nu och rabarberna kommer så snart solen når den varma jorden. (16 april 2009)

4 portioner

  • 1½-2 l späda nässlor
  • 1 l buljong, t ex grönsaks- eller hönsbuljong
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • ev salt och peppar
  • klippt gräslök

Tillbehör:

  • kokta ägg
  • ev rökt skinka eller knaperstekt bacon

Rensa nässlorna och ta bort ev grova stjälkar. Skölj nässlorna i flera vatten.

Förväll dem i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt dem rinna av väl. Hacka dem ganska fint.

Koka upp buljongen och lägg i nässlorna. Gör en redning av vetemjölet utrört i ca ½ dl vatten. Häll den i soppan under omrörning. Späd med grädde eller mjölk och låt soppan koka ca 5 min. Smaksätt med salt och peppar om det behövs. Blanda i klippt gräslök.

Servera med kokta ägg skurna i halvor och gärna strimlad rökt skinka eller knaperstekt bacon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".