1 av 3
2 av 3
Kock Erik Måneld och programledare Marina Axelsson lagar mat utanför radiohuset. Foto:Carina Bergqvist/SR Kronoberg
3 av 3
Wokmat över öppen eld. Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio
Grillat

Wok på öppen eld

Kock: Erik Måneld

Den 23 april 2009 lagade Erik mat över öppen eld utanför entrén till SR Kronoberg.

Ta ett litet frö, kanske från en björk. Peta ned det i jorden, vattna lite och vänta i tjugo, trettio år sisådär. Hugg ned den stackars björken. (Vi kanske borde vänta tills den blåser ned, men nu börjar vi bli en smula hungriga.) Låt den ligga och torka till ett halvår, såga den i lämpliga bitar, hugg dessa bitar i lagom stora klyftor, lägg dem i en vacker stapel och låt dem torka ett par månader till.

Tänd en eld någonstans där du inte riskerar att den sprider sig och skapar dålig grannsämja.

Skaffa dig en mycket stor wok, eller jättegjutjärnsstekpanna.

Rota igenom jordkällaren efter de rotfrukter (Är det därför de heter rotfrukter?) som är kvar. Det blir antagligen morötter, lite rotselleri och en eller annan sorts lök. Har du vitkål, ta det med.

Skala, skär i tunna skivor, bitar, eller kulor och woka i riktigt het panna över elden tills det är lite krispighet kvar. Krydda med salt och svartpeppar och ringla lagom mycket honung över det hela. Gör en trädgårdspesto.

Så här;

Plocka en del kirskål, två delar nässlor och en del maskrosblad (det ska vara späda, små grejer). Skölj dem och koka dem i lättsaltat vatten i två minuter och häll av dem och låt dem svalna.

Rosta ganska mycket solrosfrön tills det doftar ljuvligt. Mixa blad, solrosfrön, mycket olivolja, salt och svartpeppar tills du har en pesto. Denna röra kan sparas i upp till fyra veckor i kylskåp om du ser till att den alltid är täckt med olja. Innan servering kan du ju om du vill, lyxa till den med riven parmesanost och om det faller dig i smaken en gnutta vitlök.

Goa grejer. Från en go Erik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".