1 av 4
Två starka och en mild sås. Carina Bergqvist / SR
2 av 4
Lite soppa och tilltugg.
3 av 4
4 av 4
Honungsspett med rostad mandelpotatis. Foto: Carina Bergqvist/SR

Honungsspett med rostad mandelpotatis

Kock: Erik Måneld

Programledare Marina Eliasson fyllde 40 år och det firades med trerätters i Västergatans kök.

En liten, liten soppa är aldrig fel. Len som mjuka ord och ändå med känslan av långsamt svajande mandelträd i milda vårbrisar från ett stilla medelhav.

Ajo blanco malagueno

  • 1 hg skalad mandel
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 4 skivor dagsgammalt vitt bröd utan kanter
  • 5 msk fin kallpressad olivolja
  • 3 msk vitvinsvinäger eller sherryvinäger
  • 1 liter iskallt vatten
  • några gröna vindruvor

Gör så här:

Blöt brödet i hälften av vattnet. Mixa salt, vitlök och mandel tills det hela är fint men inte blivit en pasta. Krama ur brödet, dela upp det i bitar och tillsätt medan du mixar vidare.

Tillsätt oljan gradvis följd av vinäger och det återstående vattnet. Sila soppan genom en fin sil, skrapa av det gottiga från utsidan av silen så att det också kommer med. Smaka av med lite salt, vinäger och eventuellt chilipeppar. Kyl minst en timma och garnera med tunt skivade, skalade gröna druvor.

Honungsspett med rostad mandelpotatis, två starka såser och en mild

Hel, skalad Chalottenlök, halloumiost skuren i stora tärningar, sparris delad en gång och zucchini i tvåcentimetersskivor träs på snygg pinne.

Mandelpotatis, eller någon annan snygg ekologisk potatis delas på mitten och blandas med lite olivolja, flingsalt, nymalen svartpeppar och en släng citronsaft.

In i ugnen i en plåt eller form på tvåhundratrettioen grader i en halv timme.

Gör en blandning av två delar citronsaft, en del honung, lite svartpeppar och salt.

Ta ut plåten eller formen med potatis, putta potatisen åt sidan, se till att den ligger med snittytan upp, lägg spetten bredvid och pensla det du blandade nyss över dem. In i ugnen igen och öka värmen till tvåhundrafemtiotvå, kör en si så där tio minuter.

Klart. Lägg upp snyggt. Och då menar jag riktigt snyggt, som bara du kan.

Hassel- & Chilisås

Rosta en deciliter hasselnötter i torr och varm panna tills det luktar riktigt gott. (rör hela tiden, de ska helst inte bli brända. Mot slutet av rostningen slänger du i en urkärnad röd chili och låter fukten gå ur den.

Mixa det hela tillsammans med en deciliter olivolja, smaka av med salt och så var det klart.

Gräslöksraita

En deciliter avrunnen yoghurt blandas med en halv deciliter grovt hackad gräslök, en halv tesked helt flingsalt, lika mycket nymald svartpeppar och en knivsudd spiskummin. Om man vill kan man också blanda i ett par matskedar torrt vitt vin.

Klassisk spansk vitlökssås

  • 1 finhackad röd paprika
  • 1 tsk finhackad urkärnad röd chili av mellanstarkt slag
  • ½ tsk mald spiskummin
  • ½ tsk salt
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk myntablad
  • ½ tsk oreganoblad
  • 2 msk korianderblad
  • ½ dl olivolja

Mixa ihop allt utom oljan, som rörs i på slutet. Låt vila en liten stund innan servering.

Lime & Rabarbertryffel

Men det är ett hemligt recept…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".