Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Övriga recept

Pannkaka och grönsaker

Publicerat torsdag 29 oktober 2009 kl 10.04
1 av 2
Grönsaker att ge bort. Foto: Niclas Albertsson/SR
2 av 2
Emelies fläskpannkaka. Foto: Niclas Albertsson/SR

Kock: Emelie Detterskog

Emelie Detterskog ger oss receptet på en billig och enkel fläskpannkaka. Hon tipsar också om picklade grönsaker, perfekta att ge bort.

Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka kan vara något av det godaste som finns och det enklaste, framförallt så är det billigt, så alla studenter som lever på pasta och ketchup, variera er lite och våga testa detta.

Receptet avser 4 personer:

3 ägg från hönor som lever ett gott liv!

2 dl vetemjöl

6 dl mjölk

1 tsk salt

2 msk smält smör.

300 g rimmat fläsk i tärningar

En god lingonsylt eller rårörda lingon.

Vispa ihop ägg och en liten del av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en jämn smet. Blanda i resten av mjölken, salt och smör. Låt smeten stå 5-10 minuter eller i kylen över natten. Smöra en form, lägg fläsket i botten, häll över smeten och stoppa in i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.

När pannkakan kommer ut från ugnen bör du vänta en liten stund med att skära den, bara precis så att den hunnit svalna lite, servera med lingon och ett glatt humör.

Picklade grönsaker

Detta är en perfekt present, allt som man kan äta är perfekt att ge bort. Sätt ett fint band omkring och ställ under julgranen.

1 kg olika grönsaker ex: blomkål, morötter, pumpa, zuccini.

Lag:

1 liter vinäger

2 dl vatten

4 dl socker

1 msk salt

10 kryddnejlikor

Muskotnöt

1/2 tsk pepparkorn

1 tsk hela senapsfrön

Sätt på en stor kastrull med rent vatten. Skär grönsakerna i bitar. Koka upp lagen. Lägg grönsakerna i lagen och låt koka ca 2 min. Samtidigt lägger du i din/dina burkar i det kokande vattnet.
Ta upp burken/burkarna och plasta dem i plastfolie, stick ett hål på toppen. Dra bort dem kokande grönsakerna från spisen och lägg dem i burkarna och häll på lagen, dock inte riktigt ända upp, lämna 1-2 cm fritt.
Tillslut dem väl.
Låt dem stå kallt i 2 veckor, sen är dem klara att ätas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".