1 av 2
Jocke och Emelie provsmakar. Foto: Niclas Albertsson/SR
2 av 2
Hans Pettersson ordförande i Munskänkarna. Foto: Niclas Albertsson

29 okt: Pannkaka och vin

Hans Pettersson är ordförande i Munskänkarna Växjö och gästade Västergatan för att berätta om Vin- och Matmässan som äger rum på Konserthuset i Växjö 31/10. En mässa där de hoppas kunna öka besökarnas intresse för mat och vin.

Emelie Detterskog ger oss receptet på en billig och enkel fläskpannkaka. Hon tipsar också om picklade grönsaker, perfekta att ge bort.

 Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka kan vara något av det godaste som finns och det enklaste, framförallt så är det billigt, så alla studenter som lever på pasta och ketchup, variera er lite och våga testa detta.

Receptet avser 4 personer

3 ägg från hönor som lever ett gott liv!

2 dl vetemjöl

6 dl mjölk

1 tsk salt

2 msk smält smör.

300 g rimmat fläsk i tärningar

En god lingonsylt eller rårörda lingon.

Vispa ihop ägg och en liten del av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en jämn smet. Blanda i resten av mjölken, salt och smör. Låt smeten stå 5-10 minuter eller i kylen över natten. Smöra en form, lägg fläsket i botten, häll över smeten och stoppa in i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.

När pannkakan kommer ut från ugnen bör du vänta en liten stund med att skära den, bara precis så att den hunnit svalna lite, servera med lingon och ett glatt humör.

Picklade grönsaker

Detta är en perfekt present, allt som man kan äta är perfekt att ge bort. Sätt ett fint band omkring och ställ under julgranen.

1 kg olika grönsaker ex: blomkål, morötter, pumpa, zuccini.

Lag:

1 liter vinäger

2 dl vatten

4 dl socker

1 msk salt

10 kryddnejlikor

Muskotnöt

1/2 tsk pepparkorn

1 tsk hela senapsfrön

Sätt på en stor kastrull med rent vatten. Skär grönsakerna i bitar.

Koka upp lagen. Lägg grönsakerna i lagen och låt koka ca 2 min. Samtidigt lägger du i din/dina burkar i det kokande vattnet. Ta upp burken/burkarna och plasta dem i plastfolie, stick ett hål på toppen. Dra bort dem kokande grönsakerna från spisen och lägg dem i burkarna och häll på lagen, dock inte riktigt ända upp, lämna 1-2 cm fritt. Tillslut dem väl.

Låt dem stå kallt i 2 veckor, sen är dem klara att ätas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".