Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer, tävlingar och senaste nytt.
1 av 2
Rostade kastanjer. Foto: Niclas Albertsson/SR
2 av 2
Kastanjekroketter. Foto: Niclas Albertsson
Smårätter

Kastanjekroketter

Kock: Erik Måneld

Ett gammalt persiskt recept som jag inte har en aning var det kommer ifrån, jag hittade det i en låda, strax till vänster om mitt munspel, som jag faktiskt är en jäkel på (i rätt väder).

2 dl kokta, skalade och mosade kastanjer
2 äggulor
1 tsk socker
¼ tsk vanilj

Blanda ihop i samma ordning som det står, forma till små bollar, doppa i skorpmjöl, lätt uppvispat ägg och sedan i skorpmjöl igen. Fritera tills gyllenbruna och låt rinna av på ett hushållspapper. Servera tillsammans med en mild yoghurt kryddad med honung och koriander.

Eriks faktaruta:

Kastanjeträdet (Castanea spp., Fagaceae)(stiligt med latinska namn, eller hur?) sägs ha sitt ursprung i det gamla asiatiska kungadömet Lydia.  Det är en urgammal ingrediens i alla former av mat. Kastanjeträdet är släkt med eken och kan lätt bli över femhundra år gammalt. Kastanjen är en nöt, och den av alla nötter som innehåller minst olja och som ersättning för det istället lockar med över femton procent rent socker och en faslig massa stärkelse.

Vanligtvis så rostar man kastanjer, kokar dem eller mal dem till ett mjöl som används till att baka bröd och kakor av alla de slag.

Kastanjer består i sin ursprungliga form av tre separata små nötter täckta av ett tunt brunt skinn och allra ytterst av ett helt oätligt hårt brunt skal. Nu för tiden är de flesta kastanjer som man köper i butiken en framavlad sort som består av en enhetlig nöt som är saftigare och mer smakrik.

Många föredrar dessa nötter, men i vissa delar av den kulinariska världen skattas de små, ursprungliga kastanjerna högre, delvis på grund av sin lite kärvare smak, som ofta bryter fint mot andra ingredienser.

Trädet som vi har ganska många av här i Sverige och som kallas hästkastanj är en helt annan grej är den riktiga kastanjen och de nötterna ska man inte äta, de smakar otäckt och kan ibland vara giftiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".